Kurkuma je nazývána jako indický šafrán. V oblasti Indie si tohoto koření velice cenní a to pro své výjimečné zabarvení a typicky zemitou a jemně štiplavou chuť, ale také kvůli cenným látkám, které jsou obsažené právě v tomto koření. Typická kurkuma je žlutá a jedná se o prášek. Z čeho pochází? Samozřejmě z rostliny. Jedná se o rostlinu zvanou kurkumovník dlouhý. Jeho oddenek se zpracovává, suší a mele na typicky žlutě zbarvený prášek. Obsahuje kolem 5 procent éterických olejů.
Známé z kari koření
Kurkuma bývá klasicky přidávána do kari koření. Odtud ji možná znáte. Právě kari koření je žlutě zbarvené díky kurkumě.
Pochází původně z Asie a přilehlých oblastí a hojně se v posledních letech používá po celém světě. Je sice známá již tisíce let, ale oblibu si získala až v podstatě v moderním světě, kde se chutě z celého světa mísí a to snad na každém kontinentu, takže i u nás můžete najít různé druhy kari koření a dokonce v restauracích jídla, do kterých se přidává právě toto vzácné koření.
Svou oblibu si našla v indické, asijské, pákistánské a thajské kuchyni.
Možná Vás napadla otázka, kurkuma kde koupit se dá snadno a rychle, tak musíme odpovědět, že velice snadným způsobem je objednání z internetu. Tam si můžete vybrat přesně produkt podle svých představ a potřeb.
Tam si můžete vybrat přesně produkt podle svých představ a potřeb. Najít ji můžete ve formě typického prášku, ale také jako tablety, které doplní spoustu cenných vitamínů a dalších potřebných látek Vašemu tělu.
Má povzbuzující účinky a protizánětlivé účinky na lidský organismus. Je významným antioxidantem, podporuje trávení a krevní oběh. Stačí trochu přidat do jídla a máte jistotu, že jste se zase obohatili o spoustu významných a pro tělo důležitých látek, které budou pro Vás a Vaše zdraví přínosem.
Přidávat ji můžete do hlavního jídla, okořenit maso i ryby. Dále se s ní koření polévky a různé omáčky, těstoviny a luštěniny, zelenina, rýže a mnoho a mnoho dalších pokrmů. Ve fantazii se meze nekladou.